Perttu Helin

Erityisopettaja, partiolainen, reserviläinen, turkulainen, isi.
Niin töissä, harrastuksessa, kuin kotonakin lasten ja nuorten kasvattaja; uuden ihmettelijä.

Arvoni ja taustani

Vartuin Turun Nättinummessa, jonka metsäinen lähiömiljöö määritti lapsuuttani ja siten myös myöhempää maailmankuvaani: tavoittelen Turkua, joka katsoo asioita myös lapsen näkökulmasta, vaalii lähimetsiä ja toimii tavoilla, jotka mahdollistavat terveen ja turvallisen kasvun turkulaislapsille. Tämä lasten ja nuorten akselilta tapahtuva kaupungin rakentaminen johtaa pitkän aikavälin hyötyihin – hyvinvoivista lapsista ja nuorista kasvaa hyvinvoivia aikuisia, jotka voivat edelleen periyttää hyviä asioita omille suojateilleen. Myöskään ajallemme kriittisen tärkeä luontosuhde ei voi kehittyä, jos lähiluontoa ei ole. Jos luontosuhdetta ei ihmisellä ole, ei ole huolta luonnostakaan.

Kaupungistuvassa Suomessa tämä on kriittisen tärkeä kysymys. Keille me tätä kaupunkia, maata ja maailmaa rakennamme?

Koulussa otin turpaani ja kuuntelin nimittelyä kahdeksisen vuotta. Tämä kokemus taas leimaa työtäni erityisopettajana: olen hyvin tarkka ja leppymätön koulukiusaamisen suhteen. Olen sitä mieltä, että kiusaaminen on todellakin rikos, ja kouluväkivalta on väkivaltaa. Nykyään netti tuo omat merkittävät mutkansa tähänkin asiaan. On meidän – aikuisten – tehtävä varmistaa, että koulu on lapsille turvallinen. Muuten tehokas oppiminen ja terve kasvu vaarantuu.

Yhtäkään nuorta ei ole varaa menettää, ei varsinkaan näinä matalan syntyvyyden aikoina. Turun on pidettävä huolta turkulaisista.

Partioharrastuksessani monet muutoin rempallaan olevat asiat ovat kohdillaan: yksilön vastuu & aktiivisuus ja toisaalta yhteisöllinen huolenpito ovat tasapainossa. Asioita opitaan konkreettisesti tekemällä ja hyvän aatteen nostama pohjavire pitää toivoa yllä ja hymyn suupielessä, vaikeuksissakin. Tätä asennetta, tunnetta ja tekemisen meininkiä tavoittelen myös politiikan parissa, keskellä kenttää.

Armeijassa opin monta asiaa – muun muassa kuuntelemaan niitä, joita yritän johtaa.

Perheeni on tietenkin kaiken ytimessä. Yhteiskunnan perusosaseni on minulle hauska, rakastava ja omaleimainen paikka. Kaikilla ei näin onnellisesti ole. Tähänkin asiaan haluan vahvasti vaikuttaa.

Perttu

Syntynyt Turussa (no ihan TYKSissä vaan) vuonna 1978.

  • Kolme lasta, yksi vaimo, yksi koira.
  • Työnä kaikenlainen erityisopetus. Harrastuksina partio, lukeminen, kuntosali ja suihkussalaulaminen.
  • Reservin yliluutnantti.
  • Politiikassa yrittelemässä vuodesta 2008.
  • Tällä hetkellä ja tähän mennessä Turussa kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen,
  • kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen varajäsen
  • Turun Keskustan hallituksen jäsen ja kunta-, alue-, ja eduskuntavaaliehdokas.
  • Olen toiminut pitempään myös kaupunkisuunnittelulautakunnassa Seppo Muurisen varajäsenenä.

Luottamustoimia matkan varrelta

Politiikka on mielenkiintoista ja joskus turhauttavaa, mutta aina sen arvoista. Eräs toiveeni onkin, etteivät suomalaiset menettäisi uskoaan edustukselliseen demokratiaan, vaikuttamiseen ja yhteistyöhön. Kammoksun trumpilaista sumuttamista ja yhden totuuden pölhöpopulismia. Äärilaidalla ei ole minun paikkani. Keskustaan tämmöinen turkulainen lähiöpoika hakeutui vasta aikuisena, kun tietty kypsyminen politiikassa yltyvään vastakkainasetteluun oli tapahtunut. Uskon, että joka suunnalta löytyy hyviä ajatuksia. Ne yhdistetään keskellä, kaikki osalliset huomioiden – unohtamatta tietenkään edistyksen lippua tai köyhän asiaa.

Töitä olen tehnyt opettajahommien lisäksi pitempään mm. turvallisuusalalla; ympäri kellon, ympäri vuoden, kaikissa keli- ja valaistusolosuhteissa. Mainittakoon tässä arvokuljetus, metrovartiointi ja vaikkapa vastarakennetun loistoristeilijän neitsytmatkan varalle kylmiöön kätketyn täytekakun vartiointi pimeässä tunnelissa jakkaralla kököttäen. Kaikenlaista muutakin on tehty, putkikuivaimista puhelinmyyntiin. Olen aina tehnyt kaikkea mitä vastaan tulee ja niin hyvin kuin olen osannut. Olen onnekseni säästynyt työttömyydeltä. Yritän samaa systeemiä myös politiikassa.